Musea in de Rupelstreek

De Rupelstreek is letterlijk uit de klei geboetseerd. Het eeuwenlang winnen van klei voor het maken van stenen, dakpannen en tegels vormde de rechteroever van de Rupel. Zo ontstond een uniek landschap. Vandaag kijkt men hier met trots terug op die periode, zonder de blik op de toekomst te verliezen.

De Rupelstreek heeft veel te bieden. Onze musea laten je kennis maken met het verleden, heden en de toekomst van onze streek.
In de 19de eeuw waren in de Rupelstreek meer dan 150 steenbakkerijen actief. Drie musea staan in het teken van de baksteennijverheid. De heemmusea brengen je terug in de sfeer van vroeger. Het Gilliot & Roelants Tegelmuseum is een parel gelegen in een oude cisterciënzerabdij en vanop de Watertoren heb je een mooi zicht op heel de streek.

Jarenlang was de Rupelstreek het epicentrum van de baksteennijverheid.

Onze steenbakkerijmusea zijn steengoed!

Dementievriendelijk museumbezoek

Schatkist van mijn verleden Museum Rupelklei en Heemmuseum Ontrent den Hover pakken uit met dementievriendelijke rondleidingen door speciaal opgeleide gidsen. 

Fietsbelevingspunt De Velodroom, Boom

Fietsbelevingspunt De Velodroom, Boom
Ben jij die nostalgische wielerliefhebber? Dan moet je zeker De Velodroom bezoeken.

Bezoekerscentrum Brik Boom, Boom

Brik Boom vertelt het verhaal van de succesvolle steenbakkerijnijverheid. Je komt terecht in het dagelijkse leven uit de tijd van de steenbakkerijen.

Steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek , ’ t Geleeg, Boom

Dit steenbakkerijmuseum  gaat terug tot in 1346 en is de enige site die nog in zijn totaliteit werd bewaard.

Nautisch bezoekerscentrum Rupel, Boom

De zeilklipper Clotilde werd gerestaureerd en hier opgesteld als museumschip .

New Belgica, Boom

VZW De Steenschuit bouwt een zeewaardige replica van de ‘Belgica’. Als bezoeker kan je het schip binnenin bezoeken.

Gilliot & Roelants Tegelmuseum, Hemiksem

Het Tegelmuseum stelt keramische tegels en panelen tentoon die gemaakt zijn in de fabriek van Gilliot & Cie tussen 1898 en 1978. Vaak topstukken uit verschillende kunststromingen zoals art-nouveau en art-deco.

Sint – Bernardusabdij, Hemiksem

De Sint-Bernardusabdij is een voormalige cisterciënzerabdij die werd gesticht in de 13de eeuw. In de abdij vind je nu twee boeiende musea: het heemmuseum Ontrent den Hover en het Gilliot & Roelants Tegelmuseum.

Heemmuseum Ontrent den Hover, Hemiksem

Het Heemmuseum wordt onderhouden door de lokale heemkring Heymissen. Als je meer wil weten over verhalen uit de regio, kan je niet om dit museum heen.

Watertoren, Rumst

De gemeente Rumst bouwde de watertoren uit tot een educatieve en informatieve toeristische inkompoort. De watertoren is hét toeristisch uitkijkpunt op de Rupelstreek!

TIP! Schatkist van mijn verleden Museum Rupelklei en Heemmuseum Ontrent den Dover pakken uit met dementievriendelijke rondleidingen door speciaal opgeleide gidsen. Door te focussen op visuele ervaringen, door te werken met smaken en geuren, wordt het geheugen aangesproken en worden herinneringen naar boven gehaald. Herbeleven staat dan ook centraal bij deze interactieve musea.
Praktisch
De rondleiding is geschikt voor kleine groepen (max. 15 pers)

Wil je graag een (dag)uitstap organiseren met je familie, bedrijf of voor een vereniging? Wij helpen je graag bij het samenstellen hiervan, dit kan à la carte aan de hand van de bezienswaardigheden en activiteiten in deze brochure . Je kiest volledig vrij volgens je interesse, het programma en timing. Voor advies op maat ben je altijd welkom in ons infokantoor, lukt dat niet, bel of mail ons dan.