Steenbakkerijmuseum van de Rupelstreek , ’ t Geleeg, Boom

‘Tichelengeleghe’ aan de Blauwe Pan, zo vermelde men deze plaats in 1346. Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg is ruim 4 ha groot en geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij. Van de klei die werd uitgestoken tot het maken, drogen en bakken van handsteen en pannen. Alles is ondergebracht in de vroegere gebouwen van Steenbakkerij Frateur. De familie Frateur had één grote gemengde steenfabriek: een typisch Vlaamse handvormsteenbakkerij en een gemechaniseerde steenbakkerij. De combinatie van beide maakt een bezoek aan deze site onvergetelijk.
Een wandeling door de droogloodsen, imposante gebouwen waar vroeger de stenen werden gedroogd, brengt je bij de authentieke klampoven en de ringoven. Wat verderop kom je voorbij enkele typische werkmanswoningen. Je krijgt als afsluiter nog een panoramisch zicht op het terrein van de steenbakkerij en het typische landschap van de Rupelstreek.

TIP! Sluit je museumbezoek af met een interessante wandeling door het steenbakkersgehucht Noeveren

Geleeg

Groepsbezoek
Duur: 2 uur

Praktisch
Noeveren 196, Boom. Het bezoek start op de parking van site Frateur aan de Nielsestraat (tegenover huisnummer 268) te Boom
www.geleeg.be