Dementievriendelijk museumbezoek

Schatkist van mijn verleden. Museum Rupelklei, Heemmuseum Ontrent den Hover en Gilliot en Roelants Tegelmuseum geven dementievriendelijke rondleidingen door speciaal opgeleide gidsen. Door te focussen op visuele ervaringen, door te werken met smaken en geuren, wordt het geheugen aangesproken en worden herinneringen naar boven gehaald. Herbeleven staat dan ook centraal bij deze interactieve musea.

Het museum “Ontrent den Hover” is het museum van Heemkring Heymissen. Het toont de geschiedenis van de Sint-Bernardusabdij waarin het museum gevestigd is, maar heeft ook aandacht voor de lokale geschiedenis, ambachten en nijverheden. Je vindt er een maquette van de Sint-Bernardus abdij, archeologische vondsten en talrijke voorwerpen die je het vroeger volksleven laten herbeleven. Ook industrieel erfgoed komt volop aan bod. Je bezoek sluit je vast en zeker graag af met een drankje in het museumcafé waar de ‘tijd van toen’ nog volop opgesnoven kan worden. Door de verschillende interactieve kijkkamers kunnen bezoekers die aan dementie lijden hun herinneringen aan hun vroegere volksleven herbeleven. In het museum kan je door middel van kijkkamers een vroeger café, een schoenmakerij en een drukkerij bewonderen. Deze herinneringen die we ophalen dienen dan als sleutel om de schatkist met informatie over vroeger te openen voor vrienden, familieleden en begeleiders.

Heemmuseumheymissen

Het Gilliot en Roelants Tegelmuseum biedt ook dementievriendelijke rondleidingen aan. Dit kan eventueel gecombineerd worden met het heemmuseum.

Het museum Rupelklei brengt het verhaal van de artisanale baksteenproductie letterlijk in beeld. Levensgrote poppen en suggestieve muurschilderingen illustreren stap voor stap het ganse verhaal van de baksteen. Van het afgraven van de klei over het vormen van de handsteen tot het drogen en bakken. Een audiogids vertelt op boeiende manier elk facet van het verhaal. De fossielenzaal voert de bezoekers duizenden jaren terug naar de tijd toen de planeet aarde in volle evolutie was. Een korte film toont het ontstaan van de kleilagen in de Rupelstreek en vormt de gepaste didactische achtergrond voor de unieke collectie fossielen die er gevonden werd. Niet te missen is de menselijke schedel uit het Neolithicum. Onder leiding van opgeleide Scheldelandgidsen, krijgen de bezoekers die aan dementie lijden een op maat gemaakte rondleiding in Museum Rupelklei. Door de focus te leggen op audiovisuele ervaringen, alsook door te werken met verschillende geuren, kunnen we vooral hun geheugen aanspreken. Herbeleven en herinneren staat dan ook centraal bij deze interactieve belevenis.

Museum Rupelklei

Praktisch

De rondleiding is geschikt voor groepjes van maximum 15 personen: familiegroepjes of groepen met maximum 10 mensen met dementie en 5 begeleiders. €70 per gids (max 2 uur) + dossierkosten