Situeringskaart

Je vindt de Rupelstreek en het Hombeeks Plateau terug in de waterrijke zuidwesthoek van de provincie Antwerpen, in de toeristische regio Scheldeland. Wel 5 rivieren doorsnijden het landschap. Voeg daarbij nog de uitgestrekte waterpartijen van de voormalige kleiputten en de vijvers van verschillende natuurgebieden en je weet dat de streek een echt ‘waterland’ is.

Een uitstap in de Rupelstreek zit vol aangename contrasten. Je kan er volop genieten van de natuur op de Rupel- en Scheldedijken, wandelen en fietsen langs rustige paadjes, musea en monumenten ontdekken en gastronomisch tafelen… Daarnaast zorgde zeven eeuwen klei-ontginning voor een uniek landschap, panoramische vergezichten en oude industriële sites, die je bijna honderd jaar terug in de tijd katapulteren. Zo wordt de Rupelstreek wel eens de schatkamer van de industriële archeologie genoemd.

Het Hombeeks Plateau strekt zich, ten westen van Mechelen, uit over de deelgemeenten Hombeek, Leest en Heffen. De Zenne meandert er prachtig door het landschap en haar ‘groene vallei’ speelt de hoofdrol in de recreatie tussen water en natuur waarvoor dit gebied zo bekend staat. In deze groene rand wonen en werken tientallen land- en tuinbouwers. Het is dan ook de uitgelezen plek om het Mechelse platteland te beleven en te genieten van de prachtige open landschappen.