Geschiedenis van de Rupelstreek

De Rupelstreek en het Hombeeks Plateau hebben een bijzonder rijke geschiedenis. Zo ontstond er de baksteennijverheid, werd er de eerste spadesteek gedaan voor de vaart die de Rupel met Brussel verbindt, speelde de streek een belangrijke rol in de oorlogen van de Geuzen en de Spanjaarden en ook in de Boerenkrijg.
Dankzij de tolbrug over de Rupel konden de geallieerden in 1944 Antwerpen snel bereiken en bevrijden, de wijk Hellegat was meermaals het decor voor speelfilms, …

 

Van klei tot baksteen

Wie kent niet het gezegde “Een Belg wordt geboren met een baksteen in de maag”, wat uiteindelijk betekent dat bijna iedere Belg er van droomt om een eigen huis te bouwen. Vroeger gebeurde dit bijna uitsluitend met rode baksteen uit de Rupelstreek.

De Rupelstreek is synoniem voor klei-ontginning en baksteennijverheid.
Eeuwenlang werd er hier klein ontgonnen, de overgebleven steenbakkerijen – in de streek spreekt men van ‘gelegen’ – getuigen daar nog van.
De resterende kleiputten zijn ondertussen echte oasen van groen geworden.
Het is ooit heel anders geweest. De steenbakkerijmusea van de Rupelstreek geven je er een zeer goed beeld van.

Een uitstap in de Rupelstreek zit vol aangename contrasten.

Je kan er volop genieten van de natuur op de Rupel- en Scheldedijken, wandelen en fietsen langs rustige paadjes, kastelen en monumenten ontdekken, gastronomisch tafelen…..

Daarnaast zorgde zeven eeuwen klei-ontginning voor een uniek landschap, panoramische vergezichten en oude industriële sites, die je bijna honderd jaar terug in de tijd brengen. Zo wordt de Rupelstreek wel eens de schatkamer van de industriële archeologie genoemd.

Het Hombeeks Plateau

Dit landelijk open gebied in het noordwesten van Mechelen wordt door de Zenne doorkruist. De Mechelse deelgemeenten Heffen, Hombeek, Leest en Walem en de stadwijk Battel maken deel uit van onze toeristische werking.

In deze groene rand wonen en werken tientallen land-en tuinbouwers.
Het is dan ook de uitgelezen plek om het Mechelse platteland te beleven.